Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2011 16:13 - Кръгът при тълкуване на сънищата
Автор: padreantonii Категория: Други   
Прочетен: 5292 Коментари: 5 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Обратно на квадрата, кръгът представлява овалните све­тове. Никакъв ъгъл не нарушава формата му. Кръгът е свързан със съвършенството. Той е развитието на централната си точка. Той еМандала. Разпространен символ е на небесните цикли и на обстоятелството, че всичко във Вселената се върти, от електроните до планетите, от звез­дите до галактиките.                                         

Според много вярвания кръгът притежава магически свойства и прави неуязвим всеки, който се намира вътре в него (вълшебен кръг, огнен кръг и пр.). Обиколката му няма нито начало, нито край.

Но освен това значение кръгът,може да символизира и вътрешен затвор, ако в съня си човек се намира във вътрешността му; или да означава страх от излизане от кръга, в който се намираме в афективно отношение.

Понякога символизира и „майчиното лоно", което не смеем да напуснем поради страха ни от живота. Тогава се превръща в център на кръстопът, където стоим и не зна­ем накъде да поемем. Така че и тук като навсякъде става дума да се установи контекстът на съня и вътрешното състояние на сънуващия.

Ето един много красив сън, явил се на мъж, предприел   психоанализа:

Мъжът сънува, че държи в ръка кръгла ябълка. Разцепва я с лопата и от нея излита птица...

Дали това е била Синята птица? Не знам. Ябълката е затворено кълбо (кръг); от него.не може да се излезе. Тя е символ на Свръхаза, който държи в плен Аза. Сънува­щият извършва мъжествен жест, взема „мъжко" реше­ние (лопатата, която цепи и реже, е фалически символ), | „Разрязва" Свръхаза си. Тогава се явява образът на сво­бодата; това е образът на неговия Аз, на истинската му афективност и сексуалност.

Когато избираме посока...

Логично е, че когато сънуваме кръстопът, ни се налага да изберем посока. Кръстопътят, както казахме, представ­лява сблъсък със „съдбата". Или сънуващият остава бло­киран в центъра на кръстопътя и не може да се реши накъде да тръгне, или поема в една от посоките - напред -назад-наляво-надясно. Освен ако не предпочете някое от междинните направления. В сънищата съществуват два вида „кръстопътища":

image

- хоризонталният кръстопът и

- вертикалният кръстопът; в този случай става дума за изправен кръст (тоест имаме изкачване и слизане).

Символиките на двата вида са сходни. Нека ги разгле­даме накратко.

Напред или нагоре

1) Значението „напред" е ясно. Сънуващият избира да върви „право пред себе си", да продължи нататък. Този вид кръстопът често се явява под формата на четири пъти­ща. Понякога"присъства и пътен знак. Напред означава да се стремиш към бъдещето, към някаква цел. Сънува­щият отива към хоризонта, където обаче понякога риску­ва да се изгуби. Вече разгледахме подобен сън. Като се .придвижва „напред", той не вижда какво има зад него. Загърбва миналото си, интересува го само целта му. По­някога забелязва светла точка или някакъв човек. Тази посока обикновено е положителна, макар и да е прекале­но категорична. Нерядко я избират личности, страдащи отчувство за малоценност или от тревожност, които „потеглят", за да избягат от страховете си, без разумно да са проверили възможностите си.

2) „Нагоре" очевидно означава да „се изкачваш". Това е посоката на извисяването на духа или на материалното из­дигане. Човек „се изкачва" към славата, почестите, красо­тата, светлината.Към нещо no-висше от себе си. Тази

посока води към постепенното пречистване, към ведрост­та, към динамизма. Но понякога човек „се катери" прека­лено бързо или прекалено нависоко; тогава рискува да се изгуби в компенсацията на отрицателните си чувства и да падне, което толкова често се случва в сънищата.

Назад или надолу

1) „Назад". Сънуващият отстъпва. Връща се към мина­лото си. Или отново се отправя къмневротичната си­гурност, от която не може да се лиши. Така че става дума или за регресия, или за връщане назад с цел да се почерпи силата, позволяваща да се тръгне напред.

Сред най-разпространените сънища са: отстъпваме (пеш, но по-често с кола) към пропаст. Тук всичко зависи от контекста; често спирачките на колата работят зле или изобщо не работят. Този вид сън изразява тревожност; сънуващият се бои да не „отстъпи" към своето несъзнавано и да не се озове в майчиното небитие.

2) „Надолу". Това е посоката на слизането в себе си, положително или отрицателно. Може да е слизане в соб­ствения ни ад, регресия, афективен или духовен срив, „На­долу" е и посоката на бруталното, падане. Но би могло да означава и интроспекция, търсене на собствения ни център.Или завръщане в живителното Детство, дълбоко одобряване с Майката.

„Надолу" е и посоката на падението (човек „пада" в собствените си очи), на опозоряването, тъмнината, тъга­та, депресията и на всички подземия на несъзнаваното. Не казваме ли за някого, че е „низък"?

 

Надясно или наляво

1) Като символ „дясното" е посоката, която се изкачва. То означава активен труд, ред, вярност към себе си, чест, почит (почти същите значения като „напред").

2) „Лявото" е смекчено „назад". То води към миналото, детството, тъмнината, към дълбинитена несъзнаваното. В някои сънища е посоката на срама, на безчестието.




Гласувай:
17



1. gkoparanska - Интересно тълкуване на сънища....
06.09.2011 17:02
Аз не си спомням някога да съм сънувала, че съм в кръг или на кръстопът. Най-чести сънища, свързани с движение са ми били летене нагоре и особено над зелени поля....Поздрави
цитирай
2. padreantonii - Отговор на gkoparanska
06.09.2011 17:07
В интерес на истината аз също нямам спомен за такъв вид сън , сигурно е , че е разпространен , за да му бъде отделено толкова внимание в тълкуването . Поздрави за хубав ден
цитирай
3. blaga48 - koi izmisli tezi talkuvaniq, sp...
07.09.2011 08:26
koi izmisli tezi talkuvaniq,spored bibliqta tova nee taka...4ove6ki izmislici....taka vseki moje da si talkuva sani6tata kakto si iska......
цитирай
4. padreantonii - Отговор на blaga48
07.09.2011 08:37
На въпроса с въпрос - а кой измисли Библията ? Така всеки може да си измисля "свещени книги" както си иска .
цитирай
5. romanticgirl25 - аз също съм сънувала като малко че се издигам над стаята и разтварям ръце в опит да се задържа.
13.03.2013 14:12
Спомням си че се случваше няколко пъти. Усещането в стомаха ми бе че наистина летя. Странен сън. И отново падах долу. След това майка ме бе намерила на раклата да съм запала. Сънищата най-добре тълкувам с български тълковен подробен речник.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1268901
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930