Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2012 08:16 - Произходът на Луната
Автор: padreantonii Категория: Други   
Прочетен: 8498 Коментари: 7 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Дали Луната не е кух космически кораб, изпратен в орбита в отдалеченото праисторическо минало?" - Дон Уилсън, "Мистериозният космически кораб - Луната"


Луната е най-доминиращият елемент в нощното ни небе, вдъхновяващ както удивление, така и митове от древността насам. Докато последните няколко десетилетия предложиха ново разбиране за много лунни мистерии, голям брой въпроси без отговор все още заобикалят нашия единствен естествен спътник. Ние смятаме този бял планетоид, който непрекъснато обикаля около нашата планета на всеки 28 дни, за важна част от природния ни свят. Но когато започнем да анализираме физическите качества на познатата ни съседка, много детайли подсказват, че Луната може би изобщо не е естествено тяло.

Дали Луната не е произведена?! Откъде произхожда тази абсурдна теория? За първи път публикувана през 1960 г. от руските учени Михаил Васин и Александър Шербаков и по-късно подкрепена от изследователи и колеги, заинтригувани от тази хипотеза, идеята съдържа осем принципа, анализиращи някои от най-интересните характеристики на лунния ни спътник. Следва кратко резюме на тези наблюдения.
Първа лунна загадка: голям спътник, малка планета
В сравнение с другите планети в нашата слънчева система, както орбиталния път, така и големината на Луната, се оказват доста значителна аномалия. Други планети, разбира се, също имат луни. Но тези с по-слабо гравитационно поле, като например по-малките планети - Меркурий, Венера и Плутон, нямат. Земята е с подобен размер, но същевременно притегля луна с една четвърт от своя размер. Сравнете това с огромните Юпитер и Сатурн, които имат няколко сравнително малки спътници - луните на Юпитер са в съотношение 1 към 80 спрямо размера на планетата. Нашата луна изглежда по-скоро рядко космическо явление.

Друг интересен детайл е разстоянието от Луната до Земята, което е достатъчно близко, така че погледната от Земята, Луната заема същата площ върху небето като Слънцето. Това любопитно съвпадение е най-осезаемо по време на пълните слънчеви затъмнения, когато Луната напълно покрива най-близката ни звезда.

И накрая, с почти перфектна кръгова орбита, Луната не се държи като другите сателити, които клонят към по-елиптична траектория.

Втора лунна загадка: гравитационния център
Гравитационният център на Луната е с около 1.8 км по-близо до Земята от нейния геометричен център. С подобно значително несъответствие, учените остават неспособни да обяснят как Луната успява да поддържа почти перфектна кръгова орбита без да се клатушка.
Трета лунна загадка: кратерите
Помислете за познатите ви снимки на лунната повърхност и в съзнанието ви ще изникне картината на един свят, белязан от кратери. По-голямата част от космическите тела, падащи към повърхността на Земята, изгарят напълно или намаляват значително в резултат на защитната атмосферна обвивка, концентрирана в приземния 16-километров слой. Луната не притежава подобна атмосфера, но се справя също така добре. Фактът, че дълбочините на тези кратери са забележително плитки в сравнение с тяхната обиколка, предполага, че Луната е изградена от изключително издръжлив материал, който предпазва от по-дълбоко проникване. Дори кратери с диаметър над 300 км. не са по-дълбоки от 6 км. Ако Луната е просто хомогенно парче скала, се изчислява, че трябва да съществуват кратери с поне 4-5 пъти по-голяма дълбочина.

Васин и Шербаков предполагат, че лунната кора вероятно е съставена от титаниев пласт. Всъщност вече е потвърдено, че лунната кора притежава извънредно високо ниво на титан. Съветският екип предполага, че титанивият слой е с дебелина около 30 километра.

Четвърта лунна загадка: лунните океани
Как са се образували така наречените лунни океани? Тези гигантски разширения се смята, че са образувани от втвърдена лава, изтекла от вътрешността на Луната поради сблъсък с метеорит. Докато тази теория може да бъде лесно обяснена за една топла планета с разтопена вътрешност, много учени смятат, че Луната по-вероятно е била винаги студено тяло.
Пета лунна загадка: гравитационната неравномерност
Гравитационното привличане на Луната не е равномерно. Екипажът на борда на Аполо 8 забелязал, че летателният обект отбелязва резки спадове в траекторията, когато пременива в близост до океанските райони на Луната. Изглежда, че гравитацията мистериозно проявява по-силно влияние на тези места.

Шеста лунна загадка: географската асиметрия
Открили сме много на брой кратери, планини и географски размествания на далечната страна на Луната (страната, която не можем да видим директно от Земята). Докато обърнатата към Земята страна е мястото, където се намират по-голямата част от океаните на спътника. Защо 80% от лунните океани са разположени само от едната страна на Луната?
Седма лунна мистерия: ниската плътност
Установено е, че плътността на Луната се равнява на около 60% от плътността на Земята. Данните от различни изследвания се тълкуват от мнозина като доказателство, че Луната е куха. В книгата си от 1982 г. “Муунгейт: тайните открития на космическата програма на САЩ” ядреният инженер и изследовател Уилям Л. Брайън пише, че доказателствата, предоставени от сеизмичните експерименти на Аполо, показват, че "Луната е куха и относително твърда". Освен това няколко учени се осмеляват да допуснат, че тази празнота е изкуствена. Всъщност, заради позиционирането на установените повърхностни слоеве, учените смятат, че Луната изглежда да е планета, формирана "на заден ход", което според някои се смята за още един аргумент в полза на хипотезата на изкуствения произход.
Осма лунна мистерия: други теории за произход
През миналия век е имало три основни теории за произхода на Луната. Едната предполага, че Луната е била част от Земята, като впоследствие се е отделила. Друга теория е, че Луната е била формирана в същото време като Земята, произлизаща от същия облак на изначалната мъглявина. Тези хипотези обаче не успяват да покрият установените невероятни разлики в естеството на двете тела. Третата теория предполага, че по време на своето скитане из космоса, Земята е привлякла Луната в своята орбита. Проблемите с тази теория могат да се открият в обясненията по-горе: Луната притежава почти перфектна кръгла форма, кръгова орбита, както и сравнително голям размер. В случаите, когато един спътник е привлечен от планета, се очаква по-ексцентрична орбита или поне елиптична. Друг проблем с всичките три теории е тяхната неспособност да оправдаят високия ъглов момент между Луната и Земята.

Четвъртото обяснение, описано в тази статия, може би звучи по най-невероятния начин от всички. Въпреки това, то би могло да покрие различните аномалии, които предоставя Луната, тъй като един сателит, изграден от интелигентни същества, не е предмет на същите съображения, които бихме имали с телата, създадени в случаен процес, датиращ милиарди години назад във времето. В действителност много учени са приели тази теория като не по-малко валидна от останалите.

"Бях зашеметен, когато за първи път попаднах на шокиращата съветска теория, разкриваща истинската природа на Луната. Първоначално я сметнах за невероятна и естествено я отхвърлих. По-късно когато научната информация от нашите експедиции Аполо предоставяше все повече и повече факти в подкрепа на съветската теория, аз се оказах принуден да я приема", пише Дон Уилсън в пролога към книгата си, проучваща теорията за изкуствения спътник, “Мистериозният космически кораб - Луната”.

Ако Луната е наистина изкуствена, какво е било тогава нейното предназначение и от кого е построена? Дали е просто направена, за да хвърля светлина в нощното небе, или има други функционални съображения? Установено е, че полето й влияе на приливите и отливите, на менструалния цикъл на жените, както и някои хора вярват, че пълнолунието може дори да повлияе на психическото ни състояние. Едва ли можем да си представим нашия свят без Луната, която се е превърнала в неразделна част от живота на Земята. Но може би човечеството някога е познавало подобни безлунни векове. 



Гласувай:
27



1. kostadin - Отиваш и проверяваш на място хип...
02.05.2012 12:36
Отиваш и проверяваш на място хипотезцата си .Връщането не е възможно поради кризата
цитирай
2. анонимен - И още един въпрос?
02.05.2012 18:41
През далечнатите 60те години на миналия век, техниката и индустрията далеч не е била олкова напреднала както е сега!? нали така?!
Защо тогава не е направен втори, трети...повече опити да речем, за ново кацане.Не повече, само кацане и съвременни снимки,нали, все пак, през 2012 сме малко по напреднали от тогава? Или тогава са имали много повече пари от сега? Ами то тогава кой го е финансирал пътуването/ летенето? Илис времето и напредването на цивилизацията ни, средствата з апридвижване са станали по лоши? Материала от който е бил направен Аполо, да не с е е свършил?
Все едни такива мисли си задавам понякога...на какво ли може да се дължи нежеланието на имащите Властта за една екскурзийка до Луната, да не го правят? И не мисля че ще липсват пари, при толкова милиардери, и милионери, на които живота е скучен и се чудят как д а си го разнообразят, ...нали, все ще се намерят...нали и до РСС станцията некой си правят екскурзии,не е като космическите закони да са други, и станцията е в космоса,на половината път, ето, хем и спирка ще си имат по средата... само желание да има,нали така... ама нещо...защо ли?
цитирай
3. gocho52 - Така е.
02.05.2012 20:11
Аз бях там.
Три дни ядохме,пихме и се веселихме...
цитирай
4. pakoti - Повече вярвам на една невероятна теория, която обяснява всичко,
02.05.2012 21:59
отколкото на проста, която оставя загадки!
цитирай
5. godlieb - THE WORLD GOVERNMENT -
02.05.2012 22:10
ISN'T AT UNO - IT IS ON THE MOON! BE CARE FULL, PLEASE!
цитирай
6. penchoan - Какво означава изкуствено или е...
02.05.2012 22:45
Какво означава изкуствено или естествено тяло? Всяко небесно тяло е нечие творение, проект изпълнен от висши сили, управляващи Слънчевата система. Гравитационният център на Луната е изместен в посока към Земята. Поради тази причина Луната е обърната винаги с едно лице към Земята.
Луната е куха и представлява един мехур или балон. Масата и е около 5000 пъти по-малка от земната, а не както ни лъжат 81,5 пъти. Гравитацията там е около 250 пъти по-слаба от земната, а не шест пъти по-слаба.
цитирай
7. анонимен - lunata e kosmi4eski korab, o6e a...
02.05.2012 22:47
lunata e kosmi4eski korab,o6e aristotel go e kazal,no prez onezi vremena sa go smetnali za ne6to normalno za6toto togava bogovete sa slizali na zemiata s podobni ´ogneni kolesnici´.to i varhu ikonite si e izpisano 4erno na bialo.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1263515
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031