Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2012 08:34 - Mагнитни портали
Автор: padreantonii Категория: Други   
Прочетен: 4833 Коментари: 1 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вихри, стaргейтс, магнитни портали - писателите фантасти са измислили много имена за необичайните дупки в пространството и времето, помагащи на пътешественици от отдалечени райони на космоса, за да достигнат орбитата на Земята. Но това е само трик на научната фантастика, не е ли така?

Но, както се оказа, все пак съществуват, въпреки че откриването им все още е на ранен етап. Налице е предположение за това как да ги намерите, предложена от изследователи от Университета на Айова, финансиран от НАСА. Според някои, това е стара новина за "напреднала цивилизация" от избрани хора, които вече са били до Марс и отвъд. Има и по-скептични предположения, че макар тези факти едва сега са обнародвани от правителството, порталите са им били известни от дълго време. Освен това, за тяхното използване може да са получили информация от приятелски извънземни.

image
Добре е да погледнем в новината, публикувана от НАСА, която потвърждава, че някои от "мечтателите от научната фантастика", в края на краищата, не са мечтатели.

Според Джак Скудeр, плазмен физик от Университета в Айова, те са посочени като X-точки или области на електронна дифузия. Те са разположени в райони, където магнитното поле на планетата взаимодейства със слънчевото магнитно поле, което създава непрекъсната дължина на пътя на 93 милиона мили от Земята до атмосферата на Слънцето.

В доклада на НАСА се отбелязва, че наблюденията които доведоха космическия апарат THEMIS, и европейските сонди Clustеr, показват, че магнитните портали могат да се отварят и затварят няколко дузина пъти ежедневно. Обикновено те са разположени на разстояние от няколко десетки хиляди километра от нашата планета, където геомагнитното поле възниква с настъпването на слънчева светлина. Малкият размер e характерен за повечето портали, и те са краткотрайни, но има и разширяващи се, големи и стабилни. Съвкупност от високоенергийни частици преминават през дупката, повишават температурата на горните слоеве на атмосферата, което води до геомагнитните бури и сияния от ярки светлини.

През 2014 г. НАСА ще стартира мисия «MMS» (Magnetospheric Mission Multiscale), която ще изучи явлението. Четири апарата с магнитни сензори и детектори на енергийни частици, ще отидат до различни части на магнитосферата на Земята, за да записват дейността на порталите.

Въпреки това, има един проблем: те все пак трябва да се намерят. Магнитните портали, не могат да се видят, те са нестабилни и неуловими. Според Скудeр,, те идват и си отиват без предизвестие, не може да бъде намерен "признак за влизане в тях." Но, както се оказа, признаците са налице и Скудeр ги намери.


Порталите възникнат по време на възстановяването на връзките между магнитните силови линии. Пресичайки се, сухоземните и слънчевите магнитни силови линии започват напречно създаване на дупки. "X-точки" се намират на "кръстопът". Ако повторното им включване се проявява неочаквано, то започват да се движат потоци от заредени частици от точката X, което създава зона на " електронна дифузия".

За да разбере как да локализира тези събития, Скудeр трябваше да проучи данни от космическа сонда, която лети около Земята от преди десетина години. Според думите на Скудeр, в края на 90-те години, един от космическите апарати на НАСА “Polar” е бил няколко години в магнитосферата на планетата, където е открил множество Х точки по време на мисията си.

При анализа на данните от устройството са намерени пет прости комбинации на магнитното поле, както и параметри на високо енергийни частици , които говорят за точка X, или област на електронна дифузия. Тези измервания ще се нуждаят само от един космически апарат, оборудван с подходящи инструменти.

Така, едно от устройствата може да намери портал и да информира другите. В рамките на подготовката за мисията, беше отчетено, че на MMS ще отнеме около година, за да се научи как да търсят портали за техните изследвания. Въпреки това, работата на Скудeр, намалява разходите на време, което позволява на MMS апаратурата незабавно да започне изследвания.

Поради това е възможно, че за в бъдеще да можем да използваме портали, скрити в магнитното поле на планетата.
 



Гласувай:
38



1. saportok - Интересни идеи имате!Браво на Вас!
23.12.2012 17:16
Интересни идеи имате!Браво на Вас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1267379
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930