Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2018 23:26 - За нацистите в България, "Луковмарш" и Народния съд
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02.2018 23:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Христо Николов Луков, колеги, според Уикипедия, е български генерал, който участва в няколко войни, в едно правителство, в организацията на едно националистическо движение по време на Втората световна война, което дори и в Уикипедия е обявено за фашистко, и в крайна сметка е ликвидиран, в Уики споменават за "очистване" от нелегалната по време на войната комунистическа партия. Общо взето, колеги, изобщо нямаше да зная за ген. Луков,  ако не бяха разните лепенки в градския транспорт, които циркулират от години, за "Луковмарш" и съответните графити тук - таме из подлезите на София, та човек придобива впечатление, че тоя Луков бил главният нацист и националист у нас през Втората световна война - работа, която още повече бива изтъкната и от ежегодните шествия, така стреснато анонсирани днес от днес.бг, от чиито репортаж се вижда, как няколкостотин души, носят плаката на същия този Луков, и маршируват, протестирайки, в негова чест; хихи, докато правителството, в един ред, осъжда проявата)))Ми браво). 
Колеги, четейки днешна коментарна статия, публикувана във в-к "Стандарт", обаче, публикувана на стр. 10 -12, озаглавена "Народният съд между фактите и емоциите", смятам, че този Луков, изобщо не е бил най-главният нацист в тая държава по онова време. Защо, питам Луковистите, никой не протестира от тях за проф. Богдан Филов, обявен от автора на статията, г-н Антон Гицов, за нацист тоже?! Хем тоя, проф. Филов, има по-висок чин в управлението от Луков, бил е премиер министър, виновен е според Народния съд, който авторът намира легитимен заради това, че "След разгрома и капитулацията на нацистка Германия в съответствие с решение на чл.5 на Парижкия мирен договор и под надзора на Съюзната контролна комисия в София (състояща се от представители на САЩ, СССР, Великобритания и Франция - бел. моя - почти в същия състав, в който си поделят света, малко по-рано))) в България на базата на " наредба - закон за съдене (бел. моя - редакцията на "Стандарт" трябваше да поправи и да сложи главна буква на Наредба, защото по нея са осъдени на смърт много хора; авторът е поставил главната буква на Закон за защита на държавата, според който, според него, са се избивали комунисти, по нататък, но наредбата, няма такава буква, а хората, нацисти или не, са си били все българи, или не са били?!, май не са били, ако се съди от наредбата)))) от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея", се създават трибунал."Тоест, авторът на коментара, г-н Гицов, подчертава, че в създаването на Народния съд, имат участие страните победителки от Втората световна война, което, според него, го официализира?! Моля, да се намесят колегите историци, да кажат, това вярно ли е, или не е вярно, защото все пак, гледам, "Стандарт" донякъде са се застраховали, слагайки мнението на автора, въпреки в коментарна, все пак, не в основна коментарна))))Журналистите у нас са предпазливи хора, те могат да се страхуват, но знаят как да оцеляват, както пише и г-н Антон Гицов в своята статия, като посочва, че "На затвор за прогерманска и профашистка пропаганда" са осъдени редактори на вестници и списания, които нямат участие в конкретни (изкуших се да го подчертая, конкретни))) престъпления. Несъмнено е, е в едно друго време и при по-различни обстоятелства някои (подчертавам  - само някои, колеги журналисти))) присъди не биха били толкова тежки". )))(Но пък, явно , всички са били в престъпления, жалко, че авторът не си позволява и тук да направи сравнение с европейските последици от съответните трибунали, можеше да узнаем и истината за журналистиката и Втората Световна война, а не да я четем от някакви дебели учебници, шестдесет или седемседет години по-късно, когато вече е съвсем скучно)
Въпреки, че според него, от Съда били осъдени неправомерно някои писатели като Фани Попова - Мутафова, осемнадесет месеца и после голяма част от живота й считана за нацистка))) (Ало, Луковмарш, де й е портрета на тази жена, а романите четохте,а ?!))). Авторът посочва, че "Факт е, че при отделни процеси са били произнасяни смъртни присъди на хора, които вече са били ликвидирани при саморазправа", еми, за жалост, та нема как тез лица, дори и нацисти посмъртно, да присъстват на портрета до Луков, за жалост... На някои костите им не са намерени, роднините им са попиляни, няма как. Пише там нещо и за брата на Илия Бешков - Иван Бешков, той бивш министър на земеделието, и той нацист. Г-н Гицов, очевидно, искрено съжалява за това, без да стане ясно, дали съжалява за осъждането на самия г-н Бешков, министър, или за това, че той е бил брат на Илия Бешков, между другото, също недолюбван и след съда над брат му, което не е хубаво, но е нещо характерно за нашето общество на братя и сватанаци, дори и в смъртта. Жалко, че никога няма да узнаем, ако някой не се сети да издирва, колко добър министър е бил Иван Бешков, пък бил той и нацист, горкия, може да е бил добър, не само да е бил брат на Илия Бешков. 
Понапълни се с нацисти този постинг, колеги, уви, Луков на мен пак ми се губи, за жалост, защото, щом е бил ликвидиран от комунистическата партия в България, сателит на тази в СССР, значи, наистина е бил такъв, а може и да не е бил, хората го почитат, не го изследват. Обаче, определено, не е от капацитета нито на Богдан Филов, нито на един от последните представители на управляващата българска династия по време на Втората световна война - княз Кирил, "бохем и плейбой", нито на Фани Попова - Мутафова, нито на Иван Бешков, и на още няколко хиляди души, осъдени официално, и на всички други, избити неофициално, за да може конституцията на България да бъде променена, да се спазят изискванията на договора, според който светът се разделя след Втората Световна война, и българската държава да поеме по тежкия път на всички държави, присъдени на Съветския съюз. Луковмарш, хахаха. 
Ама, от друга страна, излиза така, сякаш тоя Луков, по-велик от Борис и Георги Вазови, взети заедно, ето, петстотин души ходят в центъра на София с портрета му, па излиза по-велик и от всичките тия генерали, избити по време на войните у нас, колеги, че и от Народния съд, директно. Те затова, може би, трябва някой да се извини, не зная кой. Тоя човек, Луков, е бил в запаса, все пак, когато са го "очистили", по това време, други са били на война... Някои не са се върнали. Моля, да ме поправят и да уточнят, колегите историци, кои български генерали не се завръщат от Втората световна война, независимо от чии бойни полета (но, разбира се, полетата, трябва да се посочат). 
Признавам си, след като прочетох статията на г-н Гицов в "Стандарт", исках да дойда тука, и да запитам публично : Аз трябва ли да бъда наричана нацистка, сред като смятам, че Богдан Филов не е бил нацист? Честно ви питам колеги, трябва ли?!?
Искам само да предупредя, че е възможно, много да се обидя от това, и съответно, да взема да прочета, не в Уикипедия, ами в дебелите книги, какво е това "нацист", и тогава да дойда да пиша пак тук, да видите тогаз))). 









Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660514
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930