Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 11:19 - Прозренията на Николо Макиавели
Автор: padreantonii Категория: История   
Прочетен: 8401 Коментари: 0 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Никой от епохата на Макиавели не е бил в състояние да вникне в относителната ценност на всяко решение, всяко учреждение, всяка форма на управление. Неговият ловък ум му позволявал да види и в най-добрите форми и учреждения зародиша на глупостта, а в най-глупавите - да намира някакви положителни страни.

image
"Ако се вгледаме по-добре - разсъждава Макиавели, - така е във всяко човешко начинание : никога не можеш да отстраниш едно неудобство, което да не доведе до появата на друго. Например, ако решиш да увеличиш числеността на народа, за да е силен и способен да стигне до истинска власт, то ще се наложи да му се придадат такива свойства , които не биха могли да се контролират от тях по желание. От друга страна, ако го оставим малочислен и безсилен, за да имаме възможност да го управляваме, то той никога не ще съхрани придобития суверенитет и ще стане толкова нищожен, че ще стане плячка за първия срещнат враг. Поради това във всичките ни решения е нужно да се търси къде са по-малко неудобствата и да се избира там , където наистина са по-малко, защото съвършено безупречен и неподлежащ на съмнения вариант няма да се намери никога."

Няма абсолютен идеал, има само относителна ценност и варианти за предпочитане , както бихме казали днес .


...Първото, което ще заинтересува съвременния читател - това са необикновено дълбоките разсъждения на Макиавели за политика -човекът , функциониращ в сферата на властта. Макиавели е обрисувал живия модел на владетеля , който и до сега може да служи за огледало на всеки тиранин от най-различен вид , било то Хитлер , Мусолини , Франко, Чан Кай-ши или Пиночет . Запознавайки се с този модел, с удивление установяваш колко малко се е изменила политическата форма на тиранията за последните пет века.
Неслучайно тираните на нашето време също не позволяват издаването на трудовете на Макиавели - това е все едно да се издаде без грим и украса своя действителен портрет. "Владетел" станал вълшебно огледало, в което няма сила да се огледа нито една диктатура, а "Разсъждения" - алтернативата, потресаващ символ на републиканството - мъжествено и необикновено привлекателно.
Но Макиавели не е описал само властниците, той е изобразил ярко портрета на политическия човек от всички стъпала на обществената стълбица. Той показва как се деформира човешката личност от общуването с глупавите властимащи, как тираничната власт развращава народа.
Второ - разсъжденията на Макиавели за природата на властта, за същността на държавата. Той разрушил мита за държавата като въплъщение на националния дух и е показал , че държавата - това са тези хора, които властват над обществото. Този извод и сега звучи като присъда за всякакви експлоататорски държави ...

"Загадка и урок Никколо Макиавелли" - Фьодор Бурлацкий 



Гласувай:
37



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1263464
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031